Uusi palovaroitinlaki 2024 ja taloyhtiön palovaroitin

Vuoden 2024 alussa Suomessa tuli voimaan merkittävä lakiuudistus, joka siirtää vastuun palovaroittimien huollosta ja ylläpidosta asukkaiden sijaan taloyhtiöille ja kiinteistöhuollolle. Tämä muutos on suunniteltu parantamaan paloturvallisuutta asuinrakennuksissa, erityisesti monikerroksisissa taloissa, joissa yhden asunnon tulipalo voi vaarantaa koko rakennuksen asukkaat. 

Taustaa lainmuutokselle 

Aiemmin Suomessa palovaroittimien kunnossapito ja tarkistus olivat asukkaiden vastuulla. Kuitenkin tutkimukset ovat osoittaneet, että monet asukkaat laiminlyövät tämän vastuun. Vuonna 2022 Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK) raportoi, että peräti 70 % vuokra-asunnoista puuttui toimiva palovaroitin. Nämä luvut herättivät huolta paloturvallisuudesta, ja uudella lainsäädännöllä pyritään varmistamaan, että kaikissa asunnoissa on toimivat palovaroittimet. 

Mitä muutos tarkoittaa taloyhtiöille? 

Lainmuutoksen myötä taloyhtiöt ovat nyt vastuussa siitä, että kaikissa rakennuksen asunnoissa ja yhteisissä tiloissa on toimivat palovaroittimet. Tämä tarkoittaa, että taloyhtiön on järjestettävä säännöllisiä tarkastuksia ja huoltotoimenpiteitä palovaroittimien toimivuuden varmistamiseksi. Taloyhtiöiden on myös huolehdittava uusien palovaroittimien asentamisesta, mikäli vanhat laitteet ovat viallisia tai puuttuvat kokonaan. 

Vaikutukset asukkaille 

Asukkaille lainmuutos tuo helpotusta, sillä heidän ei enää tarvitse huolehtia palovaroittimien ylläpidosta. Tämä voi lisätä asukkaiden turvallisuudentunnetta, koska vastuu on nyt siirretty ammattilaisten hoidettavaksi. Asukkaiden on kuitenkin edelleen hyvä olla tietoisia palovaroittimien sijainnista ja toiminnasta omassa asunnossaan. 

Yhteenveto 

Vuoden 2024 palovaroitinlaki asettaa taloyhtiöille merkittäviä uusia vastuita, mutta sen tavoitteena on parantaa yleistä paloturvallisuutta ja vähentää tulipaloista johtuvia henkilövahinkoja ja omaisuustappioita. Tämä uudistus korostaa entisestään taloyhtiöiden roolia asukkaidensa turvallisuuden varmistamisessa. 

Ymmärrämme taloyhtiöiden uudet tarpeet ja tarjoamme kattavia palveluita palovaroittimien asentamiseen, tarkastuksiin ja huoltoihin. Oikeaoppisella ylläpidolla varmistetaan, että palovaroittimet toimivat moitteettomasti ja asukkaiden turvallisuus säilyy parhaalla mahdollisella tasolla.

Karppelin Oy
Lammintie 504,
31600 Jokioinen
Y- tunnus: 2098754-3

Myynti
010 567 9710
myynti@karppelin.fi

Huolto ja vikakorjaukset
huolto@karppelin.fi

Seuraa meitä somessa

Seuraa tilaustasi:

Matkahuolto

Copyright © 2024 Karppelin Oy

Ota yhteyttä